În ultimele luni s-a discutat mult pe marginea permisiunilor pe care le necesită aplicaţia Facebook Messenger la instalare. Că sunt prea multe, că vrea să citească SMS-urile, că poate efectua apeluri în background, că are acces la informaţiile de pe card şi aşa mai departe.
Şi e oarecum justificat, pentru că dacă instalezi o altă aplicaţie, de data asta pentru a vedea toate permisiunile aplicaţiilor instalate pe telefon (cea pe care am folosit-o eu se numeşte F-Secure App Permisions), o să te sperii puţin. Şi nu doar în cazul Faceobook Messenger.
Şi cu toatea astea, părerea mea e că ştirile pe tema asta sunt exagerate sau nefondate, pentru că privind permisiunile din perspectiva funcţionalităţilor acestor aplicaţii, cele mai multe au sens, sunt necesare. Şi o să explic imediat şi de ce.
Permisiunile aplicaţiei Google Search
Ca să încep cu începutul, chiar şi Google Search, aplicaţie care vine preinstalată pe orice smartphone cu Android, are un total de 74 de permisiuni. O parte dintre ele sunt mai jos (click pentru mărire):
Dacă te uiţi în imaginea 3, spre exemplu, pe rândul 8 apare permisiunea READ_SMS (Allows an application to read SMS messages). Îţi cam creşte tensiunea. De ce îmi citeşte Google SMS-urile şi de ce? Chiar nu mai există intimitate pe lumea asta?
Dacă te linişteşti puţin, însă, în descrierea aplicaţiei Google din Google Play, chiar pe primul rând, scrie aşa: The fastest, easiest way to find what you need on the web and on your device. Ok, deci trebuie să aibă acces la SMS-uri ca să-ţi poată căuta prin ele.
Un alt exemplu e în imaginea 2, permisiunea DOWNLOAD_WITHOUT_NOTIFICATION, care te sperie iniţial, că nu sună bine deloc. Ce-mi descarcă ăsta în telefon? Viruşi? Pe de altă parte, ai prefera ca Google să te întrebe la fiecare actualizare de hartă? La fiecare actualizare de locaţie? Şi tot aşa.
Permisiunile aplicaţiei Facebook Messenger
Ceva mai cuminte decât Google Search, cu 47 de permisiuni, multe dintre ele comune cu cele de mai sus. Şi majoritatea au sens chiar şi pentru un începător, dacă te uiţi puţin la funcţionalităţile aplicaţiei.
Probabil cea mai des întâlnită plângere este legată de permisiunea ACCES_FINE_LOCATION (din prima imagine). Unii au această teorie cu urmărirea/monitorizarea. De ce suntem urmăriţi peste tot? Ei bine, eu îi găsesc o exlicaţie mult mai simplă acestei permisiuni.
Lângă butonul de trimitere mesaje din Facebook Messenger există opţiunea de a trimite şi zona în care te afli, să vadă omul de unde scrii (celebra Ghencea detectată pentru mai toţi utilizatorii din Bucureşti). Dacă Facebook nu ar monitoriza constant coordonatele tale, chestia aia nu ar putea funcţiona instant, mai ales dacă funcţia GPS nu e activă. Şi aşa începe să aibă sens.
Concluziile mele
Cum am scris şi în titlu, sunt ceva mai optimist în discuţiile conspiraţioniste pe marginea tehnologiei. E instinct combinat cu ceva cunoştinţe în domeniu, dar şi acceptarea asumată a tehnologiei cu bune şi rele. Aplicaţiile de telefon nu sunt perfecte, dar e foarte departe de mine intenţia de a dezinstala Facebook Messenger pentru că nu înţeleg o permisiune.
Mai toate aplicaţiile de pe un smartphone au permisiuni de tot felul în spate. Dacă vreţi o comparaţie, pe telefonul meu Google Play Services e pe primul loc cu 76 de permisiuni, Google Search e pe doi cu 74, Facebook cu 57, Facebook Messenger cu 47, Google+ cu 42, Skype cu 37, Hangouts cu 34, Chrome cu 30, Google Docs şi Twitter cu 29, Gmail cu 26, Linkedin cu 25, Shazam cu 25 şi încă câteva.
Aplicaţiile cu multe permisiuni sunt aplicaţii cu multe funcţionalităţi, deci au nevoie să acceseze tot felul de zone ale telefonului pentru o funcţionare cât mai rapidă şi eficientă. Şi ne place asta până citim negru pe alb care sunt permisiunile alea. Nu ştiu ce părere aveţi voi, dar eu prefer varianta asta decât să îmi dau acceptul de 5 ori pe diverse acţiuni ca să chem un taxi, spre exemplu.
Dacă nu te simţi confortabil cu toate astea ia o pauză, scapă de orice aplicaţie care te încurcă şi ia o pauză. E cea mai sănătoasă metodă să îţi vezi de treabă fără griji. Dacă după câteva zile nu simţi că ai pierdut ceva anume, păstrează direcţia. E atât de simplu.
foto via Shutterstock
Cam imposibil de citit articolele tale cu diacriticele alea bolduite. Mai bine scrii fara diacritice.
Îmi poţi spune, te rog, de pe ce intri când se văd diacriticele bolduite? Că la mine e totul ok, atât pe mobil cât şi pe desktop. Mulţumesc!
Pai eu am intrat de pe Mozilla la momentul respectiv, acum nu mai vad problema. Am citit acum. Poate e ciudat dar asa le-am vazut atunci, imi rupeau retina.
Am schimbat eu între timp cu Arial. Eram pe Open Sans, ar fi trebuit să fie ok oricum, dar mai verific. Mulţam!