10.01.2020
Ca la fiecare început de an, aș vrea să punctez pe câteva tendinte pe care le-am conturat în urma discuțiilor avute cu clienții și cursanții Social Smarts, dar și pe baza mai multor studii și rapoarte pe care le-am răsfoit zilele astea:
🎯Stand for something:
vor avea de câștigat companiile care își vor asuma subiecte importante din peisajul social actual (anti-discriminare, sustenabilitate, educație). Avem exemple precum Coca-Cola sau Netflix aici. Mai e și Ambasada Suediei, care face o treabă foarte bună în acest context.
În raportul lor anual despre trendurile pe conținut, Facebook ne anunță că în Europa au observat creșteri pe expresia „plastic waste” în special din direcția țărilor nordice, sau pe expresile „slow fashion” și „cotton farmers”, toate fiind corelate cu un interes crescut în acest context la generațiile cu putere mare de cumpărare (35-54), cu majoritate pe sex feminin.
🎯Influencer marketing + performance marketing:
sunt convins că bugetele pentru influenceri vor crește în 2020, deci ar trebui să crească și așteptările pe rezultate.
Sper să vedem landing pages mai bune, optimizate pentru platforme mobile, care se încarcă aproape instant, cu formulare de lead deștepte, cu preluare de date din Facebook sau Google. Sper să se facă tracking în scopuri de remarketing pe traficul generat de influenceri, pentru că doar așa poți face legătura asta între influencer marketing și performance marketing. Tehnic se poate, mai rămâne să găsiți și specialiștii care să facă asta cum trebuie.
🎯Pionierat pe tehnologiile noi:
companiile care își fac podcasturi (cum e Banca Transilvania), sau companiile care încearcă să livreze conținut pe TikTok (cum e NBA), vor încasa niște bile albe pentru curaj și, dacă activitatea e susținută, vor rămâne în mentalul colectiv ca deschizători de drumuri;
2020 va fi anul în care conținutul educațional e scurt și la obiect. Sper să nu mai vedem intro-uri pe audio și video, metafore inutile în textele de pe bloguri și alte povești din astea care consumă timp inutil. Zi-mi ce vrei de la mine, ce îmi oferi în schimb și care sunt regulile jocului, că până și netflix are buton din ăla de skip intro.
🎯Real-time marketing și news hijacking:
probabil aici e nevoie de cele mai multe resurse, pentru că implică monitorizare, creativitate, suport grafic și community management. Avem exemple precum Lugera&Makler, Ambasada Suediei sau Carrefour.
CIFRELE LA ZI
La nivel global, Facebook a trecut de 1,6 miliarde de utilizatori activi în fiecare zi și de 2,4 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună. Tot la nivel global, 96% dintre utilizatori accesează rețeaua (și) de pe mobil/tabletă, în timp ce de pe laptop sau PC mai intră doar 25%
Estimatul pentru România este de 10M de utilizatori, iar 8,3M dintre aceștia sunt și utilizatori de Messenger. Tot pe România, 5,8% dintre utilizatori au între 13 și 18 ani, 18% au între 18 și 24 de ani, 30% au între 25 și 34 de ani, 21% au între 35 și 44 de ani și 25% au 45+
La nivel global, Instagram a trecut de un miliard de utilizatori activi în fiecare zi, jumătate dintre ăștia fiind consumatori de stories. Tot la nivel global, 65% dintre utilizatorii de Instagram au sub 35 de ani.
Dacă setez o campanie în Facebook Ads Manager, cu România la location și plasament doar pe Instagram, estimarea lor este de 3,7M utilizatori, dintre care vreo 2M sunt de sex feminin. Tot pe România, 75% dintre utilizatorii de Instagram au sub 35 de ani și încă 17% au între 35 și 45 de ani. Mai rămânem cu 8% pentru segmentul 45+
La nivel global, LinkedIn a trecut de 600M utilizatori înregistrați, dintre care vreo 100M sunt activi zilnic și 260M sunt activi în fiecare lună. 57% dintre utilizatori sunt de sex masculin. Tot la nivel global, media de timp pe care un utilizator îl petrece în rețea este de 17 minute în fiecare lună.
Estimatul pentru România este de 2,8M utilizatori înregistrați, dintre care 510K au între 18 și 24 de ani, 1,8M au între 25 și 34 de ani, 450K au între 35 și 54 de an și 43K au 55+