I-am întrebat pe abonați care este cartea lor preferată din toate timpurile, iar ei mi-au răspuns, pentru că sunt oameni generoși. Rezultatul parțial e mai jos, în ordinea în care am primit răspunsurile (o să tot actualizez lista asta, sunt foarte multe):

Actualizare 08.03.2019

The Culture Map – Erin Meyer

Lucrez într-un mediu multicultural cu colegi din toată lumea, iar cartea aceasta a fost o fascinantă trecere în revistă a felului în care gândim, percepem, comunicăm și acționăm diferit în funcție de cultura noastră, cât de mult ne influențează „glia strămoșească”, ce probleme de comunicare pot apărea din cauza asta și cum pot fi depășite. Mai e și funny pe deasupra, o recomand cu drag pentru lărgirea orizonturilor! 🙂

Ioana Matei

Excepționalii – Malcolm Gladwell

Dacă vrei să fii bun într-un domeniu, acordă 10000 ore de studiu și vei deveni expert. Indiferent de domeniu, muzical, sportiv sau online.

Corina Dorohoi, marketing specialist

Designing your life – Bill Burnett, Dave Evans

Autorii vin cu o perspectivă foarte interesantă: aceea de a-ți privi viața ca pe un proiect de design. E drept, nu e o carte care îți va spune pașii spre o viață mai bună, însă îți va pune pe masă toate instrumentele de care ai nevoie ca să-ți răspunzi la întrebarea „ce o sa devin când o să fiu mare?”. E o carte care vorbește despre marea lume a posibilităților și îți arată că, privind lucrurile strategic, chiar îți poți îndeplini visul, oricât de irealizabil ar părea într-o primă fază.

Andreea Chiuaru, Marketing & PR Coordinator, Cartepedia.ro

Happy Money – Elizabeth Dunn, Michael Norton

Ce impact au banii asupra fericirii mele și cum să îi cheltuiesc să îmi aducă maximul de fericire. Este o carte pe care toată lumea ar trebui să o citească, este interesantă, înveți și descoperi multe lucruri și este și amuzantă.

Mustață Mădălina

Matsushita leadership – John Kotter

Cât de important este să ai dorința de a-ți îndeplini visul, oricât de grele sunt împrejurările în care te afli.

Andreea Crăciun, HR Generalist, Policolor

Ce i-ar putea spune Freud lui Spielberg? – Somer Soufi

Cartea se potrivește cu citatul “Viața bate filmul” – acestea (n.a. – filmele) nu sunt făcute doar pentru distracție, box office sau premii, ci și cu scopul de a analiza comportamentul uman, de a primi feedback din partea participanților la acțiune – celelalte personaje din respectiva scenă / persoanele cu care porți o conversație – și de a îndrepta lucrurile. Cu alte cuvinte, cartea propune o incursiune psihologică în “viața” fiecărui film.

Oncescu-Brotea Radu Mihai

How to be everything – Emilie Wapnick

Cum să îmi canalizez energia de polymath în modele de business funcționale. Practic, cartea este o explorare pragmatică, plină de exerciții, a abilităților tale și cum le poți combina într-un mod realist, care să te ajute în viața profesională și care să te facă să te simți împlinit (să fie ”meaningful”).

Alice Teodorescu, Marcomm consultant

Never split the difference – Chris Voss

Înveți despre regulile de bază ale negocierii, cum se aplică și care sunt micile lucruri care fac diferența dintre succes și eșec. Ce este fain este că …funcționează! 🙂

Oana Ciuca, Brand Manager Dish Care SEE, Procter & Gamble

Hooked – Nir Eyal, Ryan Hoover

Ca dezvoltator de produse sau servicii, trebuie să păstrezi o doză de autonomie pentru utilizator și o variabilitate infinită a produsului/serviciului (cu cât devii mai previzibil în timp îți pierzi atractivitatea).

Oana Cojocaru, Marketing and PR, Bookster

Jocul cu mărgele de sticlă – Hermann Hesse

1. Poți găsi pace și fericire în actul de a munci, indiferent de tipul de muncă; 2. Nu aștepta prea mult să găsești și fericirea din afara muncii.

Sabina Varga

Cum să le spun… – Gerard Collignon

Despre comunicare și cum dacă te înțelegi pe tine și pe ceilalți mai bine, poți comunica mai bine. Am înțeles care sunt punctele mele tari în comunicare și cele slabe, am înțeles de ce cu unii oameni fac click imediat, iar cu alții am de muncă.

Crina Penteleychuk, Fondator & Trainer, Crilia

OPEN – Agassi

Succesul sau ceea ce se vede are multe, multe în spate. Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit.

Crina Penteleychuk, Fondator & Trainer, Crilia

Creierul și inteligența emoțională – R. Davidson

Biologia emoțiilor, 6 dimensiuni care formează stilul emoțional al fiecăruia.

Crina Penteleychuk, Fondator & Trainer, Crilia

Trezirea leior – Ayelet Gundar-Goshen

E beletristică și în primul rând m-am delectat cu lectura. Cartea mi-a inspirat putere, puterea unei femei de a trece peste lucruri dureroase.

Crina Penteleychuk, Fondator & Trainer, Crilia

Oceanografie – Mircea Eliade

O carte citită la 18 ani care m-a învățat cum să-mi modelez caracterul în anii ce au urmat.

Mădălina Constantin, Content Marketer

Man’s Search for Meaning – Viktor Frankl

Mi-a reconfirmat puterea, uneori salvatoare la propriu, asumării unui sens sau obiectiv.

Mădălina Constantin, Content Marketer

Tribe of Mentors – Tim Ferris

Cu toate că nu putem să o numim o carte de specialitate, demersul lui Tim Ferris în Tribe of Mentors este unul clar – să stimuleze gândirea antreprenorială (și nu numai) a cititorilor lui prin exemple concrete de reușite din diverse domenii. O continuare aprofundtata a Tools of Titans (din punctul meu de vedere aceste două cărți ar trebui tratate că un întreg), această lectură ușoară îmi oferă doză de inspirație de care am nevoie atunci când mă aflu într-un impas, fie el creativ sau nu.

Raoul Muthu, Visual Designer

Principles – Ray Dalio

Dalio este unul din cei mai mari investitori din istorie și prin cartea sa de management te învață principii de bază. E împărțită în life și work și toate principiile sunt foarte clare și punctuale. Cred că partea a doua o să va placă mai mult 🙂

Sabina Cornovac, blogger

Prietena mea genială – Elena Ferrante

Câteodată trebuie să trecem granița pe care ne-o trasează viața sau chiar noi singuri.

Măriuca

Cucerirea socială a Pământului – Edward O. Wilson

E una dintre cele mai bune cărți despre apariția și evoluția umanității, prezentând atât părțile rele ale naturii umane (agresivitatea, egosimul), cât și pe cele bune (creativitatea, altruismul); scrisă într-un limbaj accesibil, e foarte bine documentată și mult mai corectă din punct de vedere științific decât altele pe aceeași temă (cum ar fi, de exemplu, „Sapiens”, de Yuval Noah Harari).

Laura Câlțea, Editor-in-Chief, Editura Nemi

Simpatizantul – Viet Thanh Nguyen

Trebuie să fii recunoscător pentru ce înveți, indiferent sub ce formă vine respectiva învățătură.

Elena Gherasim, eCommerce Performance Manager, MEGA IMAGE

The Mom Test – Rob Fitzpatrick

Am învățat cum punând întrebările potrivite poți afla o mulțime de lucruri de la clienții tăi, chiar și atunci când produsul tău este la stadiu de idee. Astfel, poți salva o mulțime de timp, bani și efort.

Roxana Bitoleanu, CoFounder, Taraba Virtuală

Ai toată viața înainte – Romain Gary

Revezi lumea prin ochii unui copil care, fără să știe, are probleme mai mari decât ale tale, dar asta nu-l împiedică să se bucure de viață, iar asta o să te facă să zâmbești, să râzi și poate chiar să plângi un pic.

Ruxandra Predescu

The Power of Vulnerability – Bene Brown

A practical training program on embracing our imperfections to discover our true source of strength, connection, and purpose.

Nela Mihăescu, Material Manager

Secretele Comunicării Nonverbale – Joe Navarro

Am citit-o de două ori pentru că în primă fază am înțeles cum pot interpreta gesturile celor din jur (mă interesau negocierile și clienții) iar mai apoi, la a două citire, am reușit să văd lucrurile din alt unghi. Cum poți să influențezi imaginea ta în ochii celorlalți. So, it works both ways. P.S. Este scrisă de un fost agent FBI deci e plină de acțiune printre altele.

Denisa Constantinoiu, Global Content Manager, Oracle

Actualizare 05.03.2019

The Kite Runner – Khaled Hosseini

Pentru o perspectivă nouă asupra vieții.

Andreea Ionescu, Channel Marketing Professional, Canon CEE GmbH

Orbi – Petronela Rotar

Am învățat că nu-i ok să ascundem fricile sub preș. Ele trebuie privite drept în ochi, recunoscute și, mai apoi, vindecate.

Loredana Dinu

Doua surori, Asnee Seierstaad

Uneori oamenii se schimbă într-o direcție pe care e dificil sa ne-o explicăm. Iar lucrurile mici contează, de fapt, mult mai mult decat ne dăm seama. Credem că le oferim celor din jur toate șansele si toate condițiile, suntem si mândri de asta. Și de fapt nu e așa.

Maria Coman

Sapiens. A Brief History of Humankind – Yuval Noah Harari

This was a revelation. A beautiful writing, full of inspiration about one of the most debatable topics out there: the humans. I highly recommend this book to anyone who wishes to know more, or to understand better or simply to put things into perspective. I am in pure awe.

Ioana Ciobanu, PR Specialist, Smartware

Unul dintre noi – Asnee Seierstaad

Suntem, din pacate, mult prea puțin atenți la ceea ce se întâmplă cu omul de lângă noi, cu vecinul de la parter, cu fata de la scara cealaltă. După care ne mirăm că “a putut să facă așa ceva”. E cea mai brutală radiografie a unor greșeli sociale pe care am citit o eu. Și e scrisă atât de profund, de emoționant, de pătrunzător, încât e dificil de parcurs.

Maria Coman

You are a badass – Jen Sincero

There is nothing as unstoppable as a freight train full of FUCK YEAH.

Claudiu Butacu, EFdeN

Un barbat pe nume Ove – Frederik Backman

Cea mai frumoasa poveste de dragoste.

Maria Coman

Șlefuitorul de diamante – Geshe Michael Roach

Înveți o metodă nouă prin care să-ți gestionezi și să-ți crești afacerea, fără stresul cumulat al metodelor clasice care nu duc de fiecare dată la rezultat. Folosind sistemul predat în această carte, Geshe Michael Roach a crescut de la zero, cea mai mare firmă de bijuterii din lume, pe care apoi a vândut-o lui Warren Buffet în 2009. Acest sistem și-a dovedit eficiența în întreaga lume, cartea este un bestseller internațional, iar de câțiva ani a ajuns și în România, unde s-a format chiar și o comunitate de oameni care aplică cu succes sistemul.

Octavian Baban, Diamond X Trainer, Diamond Cutter România

Future Crimes – Marc Goodman

Dincolo de un gard frumos vopsit, care se numește entertain și advertising în digital, stau la pândă leoparzii bine crescuți, bine dotați intelectual și plini de intenții nu tocmai bune. O lectură greoaie, dar utilă, care ne face „a briefly history of the future”, cum îmi place mie să o descriu.

Andrei Cismaru, Digital Transformation Director, FRF

Magicianul – John Fowles

Am învățat să am răbdare până la final, să nu încerc să o iau pe scurtatură, că de multe ori lucrurile nu sunt ceea ce par, să caut profunzimea, nu superficialitatea, să îmi ascult subconștientul.

Georgiana Averchi, PR Specialist, Top Line România

Miss behaving – Richard H Thaler

Economia comportamentală adusă la un nivel explicativ pentru toată lumea. Orice achiziție din viața noastră este influențată de factorul uman, lucru pe care economia tradițională încă nu l-a luat în calcul.

Alexandru Ciobanu

Mastery – Robert Greene

Desăvârșirea pasiunii vine în urma unui pelerinaj prin lume și timp, o călătorie întru cunoașterea și reconstituirea drumului celor care au pășit înaintea ta.

Sergiu Strat, IT Consultant

Putere nemarginita – Tony Robbins

Această carte te învață simplu și logic faptul că îți schimbi destinul, stilul de viață, intențiile și oportunitățile care-ți apar zi de zi, dacă înveți să-ți schimbi mai întâi atitudinea, perspectiva asupra vieții și înveți să dai atenție celor din jur. Este cartea de început pentru oricine simte că „dacă poți să visezi un lucru, îl poți obtine”.

Nicoleta Orlea, Fundraising & B2B Development Manager

Excepționalii – Malcolm Gladwell

Am învățat că succesul depinde și de factori externi: economici, politici, istorici, de epocă. Îmi place cum scrie Gladwell, cu rezumat a tot ce a discutat înainte la finalul fiecărui capitol!

Oana Răgălie

Sapiens – Yuval Noah Harari

Am reținut despre istoria sclavagismului, cum un curent care afectează oameni și epoci întregi poate porni dintr-o chestie locală, un interes de moment!

Oana Răgălie

Ego is the enemy – Ryan Holiday

Cartea este împărțită pe capitole scurte, fiecare cu câte o pildă. Autorul-strateg media cunoscut pentru poziția de marketing director la American Apparel, împarte apoi fiecare capitol într-o poveste inspirată din literatură, filozofie sau istorie și opinia sa. La final îți dai seama că Holiday nu vrea să îți fie profesor, vrea să îți deschidă ochii să privești din alte unghiuri ceea ce îți aruncă viața în față. De multe ori, ego-ul este cel care te ține în urmă.

Elena Vrabie, Freelance Journalist & Junior Entrepreneur

The Hero and the Outlaw – Margaret Mark and Carol Pearson

From this book I’ve learned about how strong brands can be built by choosing fundamental truths behind every brand personality. This brings consumer resonance and brand salience. I also liked the multitude of examples and also the parallel of archetypes with corporate culture and own personality. Very insightful book!

Tunsu Teodora, Brand Manager, FrieslandCampina

Predictably Irrational – Dan Ariely

Am învățat că obiceiurile de cumpărare sunt de fapt împământenite adânc în creierul nostru și sunt generate de niște triggere cunoscute de cei care fac marketing.

Sorin Drache, blogger, vlogger

Un barbat pe nume Ove – Fredrik Backman

Am învățat că e mai important să fii bun decât să ai dreptate.

Andreea Vasile, reporter

Sapiens – Yuval Noah Harari

M-a invățat istorie mai bine decât orice altă carte de istorie.

Andrei Ignat

The hard thing about hard things – Ben Horowitz

Dacă ai impresia ca viata de antreprenor e plină doar de bucurii si împliniri, te înșeli amarnic.

Marian Tcaciuc, General Manager, BijouxMAG.ro

Elon Musk, Tesla, Space X and the quest for a fantastic future – Ashlee Vance

No matter what happens, always follow your dreams Ask the right questions!

Andrei Closcaru, BI Analyst, Oracle

Lecții de magie – Elizabeth Gilbert

Am învățat să nu mai aștept constant validarea altora și, dacă mi s-a dat dreptul să exist pe această lume, mi s-a dat dreptul să creez și să aleg eu pentru mine ce să fac și ce să nu fac. Vorbește despre creativitate, blocaje și legitimitate.

Cristiana Cornea, blogger

Flori pentru Algernon – Daniel Keyes

Indiferent de perioada de dezvoltare în care te afli, trebuie să păstrezi un echilibru în relația cu oamenii și să lași loc de „bună ziua”. Realitatea este, de cele mai multe ori, diferită de modul în care o percepem, iar momentele de glorie sunt trecătoare. Se poate ca revenirea la realitate după astfel de momente să arate mai mult cine suntem decât ridicarea după ce dăm greș.

Anastasia Coste, Vicepreședinte Relații Publice, ANOSR

Toamna patriarhului – Gabriel García Márquez

Orice dictatură, indiferent de domeniu, este sortită eșecului încă de la început. Un lider este cel din mijlocul oamenilor săi, care le cunoaște neliniștile și contribuie la dezvoltarea societății. Autoizolarea conduce la degenerarea realității și creează portițe pentru minciună și trădare. Totodată, un lider fără educație și rațiune nu poate decât să ajungă orbit de putere și să distrugă ceea ce s-a construit ulterior.

Anastasia Coste, Vicepreședinte Relații Publice, ANOSR

…în curs de actualizare (poți trimite o recomandare de carte aici)