Creativitatea e un subiect constant în discuțiile despre marketing și comunicare în social media, mai ales când vine vorba despre conținutul video. Prin urmare, iată zece canale de Youtube care îți pot da idei de conținut și pe care le poți folosi oricând pentru a-ți dezvolta creativitatea și imaginația:

Chris Ramsay (Puzzle)

2,5M abonați | Subscribe

Tipul ăsta e pasionat de ghicitori, trucuri cu cărți de joc, magie și jucării de tip puzzle, acestea din urmă fiind clipurile mele preferate când vine vorba de creativitate și gândire laterală.

În clipul de mai jos, spre exemplu, Chris rezolvă un jigsaw puzzle de nivel 10, unul dintre cele mai complexe din lume. E vorba de un puzzle cu cinci colțuri care trebuie rezolvat într-o tăviță pătrată, iar piesele sunt transparente, așa că fără o abordare creativă nu ai nicio șansă să te apropii de el.

Jo Nakashima (Origami)

1,5M abonați | Subscribe

Unul dintre cele mai vechi canale de Youtube despre origami, cu tutoriale de la super începător la expert, este deținut de Jo Nakashima, iar nivelul la care e ajuns cu aceste lucrări din hârtie este din altă lume. Îl recomand pentru atenția la detalii și pentru dezvoltarea imaginației.

Cel mai popular clip al său este mai jos, cu peste 25M vizualizări în șase ani – tutorial de dificultate medie despre cum se face un trandafir în stil origami.

The Q (Science & DIY)

6,8M abonați | Subscribe

De câte ori ai (nevoie de) idei de proiecte de conținut pe Youtube și vrei ceva inspirație, ideal ar fi să treci și pe la The Q, ca să înțelegi care sunt așteptările utilizatorilor din punct de vedere al conținutului livrat și la ce nivel a ajuns povestea asta.

Cel mai popular clip de pe canalul ăsta, pe care îl găsești mai jos, e un tutorial despre cum să-ți faci acasă un dozator electric pentru sucuri – peste 280M vizualizări în doi ani și 31K comentarii.

FBE (React to)

18M abonați | Subscribe

FBE este compania care deține unul dintre cele mai mari canale de Youtube din lume, cu peste 18M abonați și clipuri video care însumat trec de 7,5 miliarde de vizualizări. Intră în lista mea în special pentru categoria de conținut REACT TO, din care oricine poate învăța pe bune ce înseamnă diferențele dintre generații.

Mai jos e unul dintre clipurile lor virale (așa cum sunt majoritatea, de altfel), în care copiii reacționează la reclamele care au rulat la ediția din 2017 a Super Bowl, dacă tot vorbim de marketing și comunicare.

TED-Ed (Education)

8,8M abonați | Subscribe

Unul dintre cele mai utile canale de pe Youtube este TED-Ed, un proiect marca TED în cadrul căruia se publică conținut educațional sub formă de animații video, majoritatea fiind validate de educatori și profesori care se implică voluntar în povestea asta.

Îl recomand pentru dezvoltarea abilităților didactice pentru oricine își propune să livreze conținut educațional în social media, indiferent de canalul de comunicare ales. Pentru exemplificare, iată ce se întâmplă cu creierul unui om care învață să cânte la un instrument muzical:

Minute Physics

4,6M abonați | Subscribe

Pe scurt, e vorba de clipuri video despre știință și fizică, dar întotdeauna puse în context mai bine decât a făcut-o vreodată orice sistem de învățământ public. Canalul ăsta de Youtube e util pentru oricine vrea să învețe cum se adaptează conținutul tehnic/rigid la social media.

Unul dintre episoadele lor populare este despre cum e mai bine să te miști atunci când plouă, ca să te uzi cât mai puțin – să mergi încet sau să alergi? Peste 11M vizualizări și aproape 13k comentarii.

Tasty (cooking)

13M abonați | Subscribe

Cel mai popular canal de Youtube cu rețete și mâncare în general nu putea lipsi din lista noastră despre creativitate în social media. Proiectul face parte din rețeaua Buzzfeed și a schimbat complet felul în care sunt prezentate rețetele culinare pe internet, modelul lor fiind ulterior împrumutat de mulți creatori de conținut.

Un interviu cu trei dintre autoarele rețetelor găsești aici, iar pentru inspirație recomandăm categoriile mic dejun (186 rețete), prânz (45 rețete), cină (694 rețete) și desert (604 rețete).

ASAP Science

8,5M abonați | Subscribe

Fondat în 2012 de Mitchell Moffit și Greg Brown, canalul ASAP Science livrează constant conținut care răspunde la cele mai ciudate întrebări și curiozități, conținut care în 2015 s-a concretizat inclusiv într-o carte cu același nume.

Cel mai popular episod este cel în care ni se explică, științific, de ce auzim Yanny sau Laurel când ascultăm celebra înregistrare audio care a împărțit internetul în două tabere acum ceva vreme. Peste 50M de vizualizări în mai puțin de un an de la publicare:

Kurzgesagt - Science

8,4M abonați | Subscribe

Ăsta e cel mai colorat canal educațional de pe Youtube, asta pe lângă faptul că livrează conținut excelent, o dată pe săptămână, încă din 2013. Vorbeam recent cu un prieten despre ce înseamnă conținut de calitate în social media, iar răspunsul meu era un link către clipul de mai jos.

Îl recomand pentru atenția la detalii, pentru creativitatea fără limite de care dă dovadă autorul, pentru animațiile bestiale, precum și pentru temele abordate în fiecare episod.

Peter McKinnon (Foto)

3,4M abonați | Subscribe

Ăsta e canalul pe care îl recomand cu încredere oricui vrea să învețe să facă poze mai bune, sau să filmeze mai bine, pentru că e o combinație bună de conținut educațional și entertainment. Super creativ și el, McKinnon publică două-trei episoade pe săptămână.

Mai jos e cel mai popular clip al său, cu peste 5M vizualizări: 8 Camera HACKS in 90 SECONDS!!