1. Stand for something

Așa cum s-a văzut și în 2018, companiile care au curajul să ia poziție pe teme importante din peisajul social vor avea parte de atenția utilizatorilor. Două exemple bune sunt Coca Cola și Netflix, pe tema referendumului cpf.

În funcție de obiectivele de comunicare în social media pentru 2019, gândiți-vă bine la ce aveți de pierdut dacă nu intrați în hora asta. Eu cred că prețul pe termen lung al pasivității sociale este irelevanța.

2. Performance + influencer marketing

Fiind o zonă tot mai ușor de falsificat, povestea asta cu comunitățile uriașe are nevoie de validare și trasparență, iar în 2019 companiile vor fi mai atente la cum și cu cine colaborează.

Nu se va schimba radical nimic, dar vor fi companii care vor pune performanța pe primul loc în relația cu influențatorii. Vor avea de câștigat agențiile care au portofolii serioase în acest context, precum și influențatorii care în 2018 au avut rezultate bune.

3. Microtargeting & AB Testing

Trendul e, de fapt, nevoia tot mai mare de specialiști în marketing online. Presupunând că specialistul există, dacă te descurci bine cu punctele 1 și 2 de mai sus înseamnă că are deja un munte de date despre utilizatori, date din care înveți ce își doresc de la tine.

Microtargeting se referă la generarea de conținut personalizat pentru segmente foarte mici de audiență, pe baza comportamentului acestora. Despre AB Testing puteți citi mai multe aici.

4. Altele

Avem și anul ăsta trendurile pe tipuri de conținut (video din plin, mai ales în format de stories și live streaming, dar și podcast în continuare pe trend emergent), trendurile pe plasamente de ads (cele din Messenger merg foarte bine, iar WhatsApp se pregătește pe banca de rezerve), trendurile pe platforma folosită (mobile pe toată linia).

Tot în zona asta, grupurile de tip broadcast de pe WhatsApp sau Telegram au potențial tot mai mare și pentru companii. În 2018 am fost abonat la un astfel de grup pe teme de social media și mi-a plăcut mult. Revin cu detalii.